Ο Άρης Γραικούσης μιλάει για το ρεσιτάλ αντιθέσεων και εναλλαγών στην Κέρκυρα

Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης μετά την μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών περιοδεύει στην Ελλάδα και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου κάνει στάση στην Κέρκυρα για μία μοναδική εμφάνιση στο Δημοτικό Θέατρο στις 21:15. Ένα ρεσιτάλ αντιθέσεων και εναλλαγών, ένα ρεσιτάλ όπου ο Chopin «κουβεντιάζει» με την Καραϊνδρου, ο Liszt με τον Αττίκ, ο Rachmaninoff με τον Morricone. Η είσοδος είναι ελεύθερη και η εκδήλωση προσφέρει αγάπη στο ίδρυμα χρονίως πασχόντων «Η Πλατυτέρα». Ο Άρης Γραικούσης μιλάει στο Corfuland.gr και στην Ελίνα Φαϊτά.

Ε.Φ.: Ένα ρεσιτάλ αντιθέσεων και εναλλαγών. Ποια η ιδιαιτερότητα του ρεσιτάλ;

Α.Γ.: Οι προσωπικές μου επιλογές, από διαφορετικούς συνθέτες εποχές και στυλ, συνέθεσαν έναν διαχρονικό διάλογο ανάμεσα στους κλασικούς και νεότερους δημιουργούς, που αποτελείται από 7 ενότητες. Morricone και  Rachmaninoff, Chaplin και Brahms, Chopin και Καραίνδρου, Liszt και Αττίκ… Οι «Μουσικοί συσχετισμοί» απορρέουν μέσα απ’ αυτές τις συναντήσεις.

Ε.Φ.: Πως προέκυψαν οι «Μουσικοί συσχετισμοί»;

Α.Γ.: Μέσα στο μυαλό μου στριφογυρνάνε πάντα διαφορετικές μουσικές συνθέσεις, άλλες απλές, άλλες πολύπλοκες, εύκολες ή δύσκολες. Συσχετίζω λοιπόν, όλα τα στοιχεία που μου δίνουν οι διαφορετικού ύφους συνθέτες, οι κλασικοί, οι συνθέτες των soundtracks αλλά και οι νεότεροι.. Διέξοδος και ανάγκη να τους συνταιριάξω να χαθώ μέσα στη μουσική. «Η μουσική είναι μία». Αυτή άλλωστε είναι και η ιδέα των «Μουσικών συσχετισμών»

Ε.Φ.: Ποιος έχει κάνει την επιλογή των τραγουδιών;

Α.Γ.: Η μουσική ζει μέσα στην ύπαρξή μου, πηγάζει αβίαστα απ’ το μυαλό και το υποσυνείδητό μου. Οι επιλογές μου είναι μέσα από τις διαχρονικές μου μνήμες. Τάνγκο του Μεσοπολέμου, Γαλλικά κι Ελληνικά ρετρό… Τραγούδια που είχα πάντα την επιθυμία να  τραγουδήσω… Να τα συνδέσω με αγαπημένα πιανιστικά κομμάτια.

Ε.Φ.: Στην Κέρκυρα η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, όταν στο Μέγαρο Μουσικής κόστιζε από 15 ευρώ. Θα θέλατε να ευχαριστήσετε κάποιους ανθρώπους;

Α.Γ.: Τα χρήματα ευτυχώς δεν ήταν ποτέ, ούτε στις σκέψεις, ούτε στις επιδιώξεις μου. Τόσο ο δικός μου στόχος, όσο και των συνεργατών μου, είναι να καλύπτονται τα έξοδα μίας εκδήλωσης. Το πιθανό χρηματικό περίσσευμα, όπως άλλωστε μπορείτε να διαπιστώσετε από τις προηγούμενες εμφανίσεις μου, το προσφέρω πάντα σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Φίλοι μου, που αγαπούν την μουσική και νοιάζονται για την ποιοτική διάδοση της, γίνονται κάποιες φορές, όταν βέβαια είναι δυνατόν, χορηγοί μου. Ευχαριστώ τον αγαπητό φίλο και εξαίρετο επιστήμονα, πλαστικό χειρουργό Θανάση Χριστόπουλο, που μας δίνει την ευκαιρία με την χορηγία του, να συναντηθούμε στο όμορφο μουσικό σας νησί.

Ε.Φ.: Θα μας πείτε μερικούς από τους συνθέτες που θα ακούσουμε;

Α.Γ.: Όταν η «θεωρία» δεν δέχεται την συνύπαρξη ορισμένων συνθετών, η φαντασία και η μουσική απόδοση δίνει απαντήσεις. Μέσα  από τους συσχετισμούς μου, τολμώ να πω, ότι ο Chopin «κουβεντιάζει» με την Καραϊνδρου, ο Liszt με τον Αττίκ, ο Rachmaninoff με τον Morricone… Κοντά μου στο ρεσιτάλ, θα χαρείτε τον ευχάριστο αυτόν μουσικό διάλογο.

Ε.Φ.: Άρης Γραικούσης στη σκηνή. Ποια είναι τα δικά σας συναισθήματα;

Α.Γ.: Ξεκινώντας το ταξίδι μου στην μουσική, όπου κι αν βρίσκομαι, χάνομαι στους ορίζοντές του. Παρέα με τους θεατές –  ακροατές μου, νοιώθω την ιδιαίτερη αυτή επικοινωνία και απογειώνομαι μαζί τους.

Ε.Φ.: Το έδαφος στην Ελλάδα είναι πρόσφορο σήμερα για μουσικούς όπως εσείς;

Α.Γ.: Οι καιροί, χωρίς αμφιβολία είναι δύσκολοι για όλους. Τα προβλήματα απομάκρυναν τον κόσμο… Η προσπάθεια να ξαναφέρουμε τον κοινό κοντά μας, πρέπει να μας οδηγεί, ώστε να μπορούμε να εκφραζόμαστε μέσα από την μουσική και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες ευκολότερα.

Ε.Φ.: Διαβάζουμε κριτικές για το ρεσιτάλ πιάνου και είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Πείτε μας κάποιους σχολιασμούς που εισπράξατε από το κοινό και σας έμειναν στη σκέψη;

Α.Γ.: Είχα πάντα την τύχη και την ευχαρίστηση να εισπράττω αγάπη και θαυμασμό…Αυτό με βοηθάει να ολοκληρώνω τόσο την επίπονη μελέτη, όσο και το ξεδίπλωμα των ιδεών, για να γίνομαι καλύτερος. Τα τιμητικά σχόλια του κόσμου τα έχω καλά κρυμμένα με τρυφερότητα μες στο μυαλό μου και την καρδιά μου.

Ε.Φ.: Έχετε επισκεφθεί ξανά την Κέρκυρα; Η Κέρκυρα έχει χαρακτηριστεί ως το νησί της μουσικής και το κοινό της θα λέγαμε ότι είναι απαιτητικό. Θα σας άγχωνε ποτέ κάτι τέτοιο;

Α.Γ.: Η τύχη με βοήθησε να παρουσιαστώ στο πραγματικά αξιόλογο και μουσικά καταρτισμένο κοινό της Κέρκυρας, για πρώτη φορά, στο Δημοτικό θέατρο το 2014 ως gueststar. Το άγχος της παρουσίασης ενός ρεσιτάλ, είναι το στοιχείο που σε φέρνει στην κατάσταση μίας δυνατής ερμηνείας. Στα Ευρωπαϊκά μου ταξίδια ιδιαίτερα στην Γερμανία, που το απαιτητικό κοινό σε σπρώχνει στα όριά σου, το άγχος είναι η δημιουργική προϋπόθεση. Με ή χωρίς άγχος λοιπόν, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό να μπορώ να ερμηνεύσω τους «Μουσικούς συσχετισμούς» μπροστά σε ένα κοινό που σέβεται και αγαπάει αληθινά την μουσική.

Ε.Φ.: Ποια τα σχέδια σας για το χειμώνα;  Α.Γ.: Οι προγραμματισμένες μου εμφανίσεις στο άμεσο μέλλον είναι: Tον ερχόμενο Νοέμβρη, θα ταξιδέψω στην Γερμανία, όπου θα παρουσιάσω τους «μουσικούς συσχετισμούς» και ένα αφιέρωμα σε Ρομαντικούς συνθέτες.  Στην Αθήνα ετοιμάζω  καινούρια προγράμματα, ένα αφιέρωμα στον Chopin στο ίδρυμα Θεοχαράκη και ένα πρόγραμμα για τσέλο και πιάνο με έργα Ισπανών συνθετών. Σε περιοδεία σε μεγάλα αστικά κέντρα θα παρουσιάσω τόσο τους «Μουσικούς συσχετισμούς» όσο και σειρά συναυλιών με γνωστούς λυρικούς τραγουδιστές.

Ε.Φ.: Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους επισκέπτες μας που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;

Α.Γ.: Στέλνοντας την θετική μου σκέψη στους Κερκυραίους, θα έλεγα ότι η μουσική ομορφαίνει την ζωή μας, είναι πηγή έμπνευσης και συναισθημάτων.. Ελάτε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στο Δημοτικό θέατρο, να ταξιδέψουμε όλοι μαζί στην μαγεία της μουσικής. Άλλωστε εδώ πρέπει να αναφέρω, ότι θα εμφανιστεί και η χορωδία Κοντοκαλίου με την συνοδεία της Κερκυραϊκής μαντολινάτας, υπό την διεύθυνση της κας Ιωάννας Γιαννιώτη, με έργα Ελλήνων συνθετών. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους συνανθρώπους που έχουν προβλήματα.

Ελάτε λοιπόν παρέα, να προσφέρουμε την αγάπη μας στο ίδρυμα χρονίως πασχόντων «Η Πλατυτέρα».

Σας περιμένουμε με χαρά στην Κέρκυρα

Επιμέλεια: Ελίνα Φαϊτά

Δείτε Περισσότερα: Corfu Land