Οι γάμοι του Φίγκαρο

Οι γάμοι του Φίγκαρο

Η κωμική όπερα του W. A. Mozart «Οι Γάμοι του Φίγκαρο», από το μουσικοθεατρικό Σύνολο ΗΜΙ-ολον.

Η όπερα «Οι γάμοι του Φίγκαρο», η πρώτη χρονολογικά από την τριάδα των μουσικών κωμωδιών του Μότσαρτ θεωρείται ότι είναι εκείνη που εκφράζει το πληρέστερο και πιο ισορροπημένο όραμα του δημιουργού της για την κοινωνία. Και μόνον η επιλογή του ρηξικέλευθου θεατρικού κειμένου του Μπομαρσέ ως βάση για το λιμπρέτο της όπεράς του καταδεικνύει την κοινωνικοπολιτική ευαισθησία του Μότσαρτ και το ριζοσπαστισμό της σκέψης του.

Ο Φίγκαρο, ένας απλός υπηρέτης που αποδεικνύεται πολύ πιο έξυπνος, επινοητικός και καταφερτζής από το αφεντικό του. Τολμά να σαρκάζει την κοινωνική κατάσταση της εποχής, αλλά και την πολιτική ολόκληρη, εκφράζοντας την ογκούμενη λαϊκή δυσφορία και τις αρχές του Διαφωτισμού για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτός ο πληβείος, παρά την χαμηλή κοινωνική του θέση, μένει πάντα ένας ελεύθερος άνθρωπος που δε διστάζει να πει στους έχοντες και κατέχοντες πόσο ανόητοι, αναίσθητοι και διεφθαρμένοι είναι και πως οι θεσμοί του καθεστώτος είναι υποκριτικοί, άδικοι και καταπιεστικοί.

Συντελεστές :

Μουσική διδασκαλία : Άννα Μουζάκη
Σκηνοθεσία – κείμενα – αφήγηση : 
Μάρω Παπαδοπούλου
Πιάνο : Άρης Γραικούσης
Μουσική διεύθυνση : 
Αναστάσιος Συμεωνίδης 
Ερμηνεύουν:
Νίκος Ζιάζιαρης, Δημοσθένης Σταυριανός, Ισαβέλλα Πετράκη, Δανάη Κοντόρα, Βασιλική Εξαρχάκου, Βασίλης Ασημακόπουλος, Βαγγέλης Αγγελάκης, Έλλη Αρβανίτη, Κική Σακελλαρίου, Χάρης Οσιπιάν.

Οι Γάμοι του Φίγκαρο - W.A. Mozart. Οι Γάμοι του Φίγκαρο - W.A. Mozart.


Δευτέρα 04 Μαίου 2009
Ώρα 19:30

Δήμος Αγίων Αναργύρων
Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο “Σπύρος Αποστόλου”

Κέντρο Πολτισμού και Τέχνης
Αίθουσα “Μαρία-Έλενα”
Αγ. Παρασκευής 40.