Ο Άρης Γραικούσης και η Ιωάννα Βρακατσέλη στο Fresh Art 24

1. Μιλήστε μας για το πρόγραμμα «Πιάνω πέτρες και λιθάρια», που θα παρουσιάσετε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου.

Άρης Γραικούσης: Ο συγκερασμός της παραδοσιακής μουσικής με την κλασική σύνθεση, σε μια κοινή απόδοση, είναι η ιδέα της συναυλίας. Οι «αρχέγονες» μουσικές ρίζες με την σύγχρονη εξέλιξη δημιουργούν έναν ενδιαφέροντα μουσικό συνδυασμό που μας συνεπήρε, την συνεργάτιδά μου Ιωάννα Βρακατσέλη κι εμένα. Είναι ένα πρόγραμμα που η ποικιλία του ξαφνιάζει. Εκτός από τα τραγούδια, τα πιανιστικά κομμάτια των Aram Khachaturian, Johannes Brahms και Γιάννη Κωνσταντινίδη, συνδέουν και αναδεικνύουν χωρίς λόγια, παρά μόνο με την μαγεία της μουσικής.

Ιωάννα Βρακατσέλη: Πρόκειται για μια συναυλία που κατά κύριο λόγο θα ακουστούν τραγούδια για μεσόφωνο και πιάνο, των M. Ravel, J. Brahms, L. Berio, X. Montsalvatge, Γ. Κωνσταντινίδη, Λ. Ζώρα με κοινό χαρακτηριστικό τους παραδοσιακούς ρυθμούς, τις παραδοσιακές μελωδίες καθώς και την παραδοσιακή ποίηση από τις χώρες των συνθετών των έργων που θα ακουστούν, αλλά και έργα για solo πιάνο από τον εξαίρετο Άρη Γραικούση. Οι συνθέτες, των οποίων τα έργα επιλέχτηκαν γι αυτή τη συναυλία, έζησαν και μεγαλούργησαν τον 20ο αιώνα, εκτός από τον J. Brahms, και όλοι αναζήτησαν την έμπνευση στις ρίζες τους, την παραδοσιακή μουσική των χωρών από όπου κατάγονταν και των λαών που θαύμαζαν. Το όνομα της συναυλίας είναι από το ομότιτλο μικρασιάτικο τραγούδι σε διασκευή του Γιάννη Κωνσταντινίδη, ο οποίος από νεαρή ηλικία πειραματιζόταν ενορχηστρώνοντας στο πιάνο παραδοσιακές μελωδίες παντρεύοντας το συγκερασμένο μουσικό όργανο με τη λαϊκή παράδοση.

2. Σε ποια μέρη του κόσμου θα μας ταξιδέψετε και τι κοινό μεταξύ αυτών των χωρών θα μπορούσε να διακρίνει κάποιος ακούγοντας τα τραγούδια;

Άρης Γραικούσης: Στο πολύχρωμο ταξίδι που διανύουμε με όχημα την μουσική, θα ξεπεράσουμε τα μουσικά σύνορα και θα πλανηθούμε από την εξωτική Κούβα έως την κλασική Αυστροουγγαρία και από την Ιταλία και την Γαλλία, μέχρι την Ελλάδα. Μία απολαυστική διαδρομή γεμάτη μουσική, ποίηση, χρώμα, συναίσθημα κι έμπνευση. Η μουσική άλλωστε απ’ όπου κι αν προέρχεται δεν έχει σύνορα, έχει ακούσματα που συνδυάζονται. Η απόδειξη είναι η συναυλία μας.

Ιωάννα Βρακατσέλη: Θα ταξιδέψουμε στην Αρμενία με τον A. khachaturian, τη Μικρά Ασία και τα Δωδεκάνησα με τον Γ. Κωνσταντινίδη, την Ιταλία με τον L. Berio, την Ουγγαρία των Ρoμά με τον J. Brahms, τις Αντίλλες με τον X. Montsalvatge. Το ελληνικό μουσικό ιδίωμα κυριαρχεί όχι μόνο μέσα από τις συνθέσεις του Γιάννη Κωνσταντινίδη και του Λεωνίδα Ζώρα, που θα ερμηνευτούν, αλλά και μέσα από το έργο του Γάλλου συνθέτη Maurice Ravel, «Πέντε λαϊκές ελληνικές μελωδίες», ο οποίος μελοποίησε από τη συλλογή ελληνικών τραγουδιών, σε γαλλική μετάφραση, του Michel Dimitri Calvocoressi, που ήταν μουσικοκριτικός και λάτρης της ελληνικής παράδοσης. Η μουσική έχει τη δύναμη να δημιουργεί εικόνες εκτός από συναισθήματα. Ακούγοντας τους τσιγγάνικους ρυθμούς των τραγουδιών “Zigeunerlieder” του Brahms δεν γίνεται ακόμη και ο πιο αμύητος ακροατής να μην ονειρευτεί την επαρχία της Αυστρουγγαρίας των μέσων του 19ου. Ακούγοντας τα «Πέντε νέγρικα τραγούδια» του X. Montsalvatge, ακόμη και να μην γνωρίζει κανείς την ισπανική γλώσσα, δεν γίνεται να μην φανταστούμε τα λιμάνια της Κούβας και να μη μυρίσουμε τ’ αρώματα εξωτικών λουλουδιών και των φύλλων καπνού των πούρων που καπνίζουν οι ντόπιοι. Η μουσική όλων των έργων που θα ερμηνευθούν, είναι έντονα περιγραφική. Η γλώσσα είναι απλώς ένα εργαλείο, ένα όχημα, που ακόμη και χωρίς αυτή το ταξίδι είναι δυνατό, γιατί η φαντασία και όλες οι αισθήσεις ακόμη και η όσφρηση ξυπνούν από το ρυθμό και τη μελωδία.

3. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι οι παραδοσιακές μελωδίες να ενορχηστρωθούν από συνθέτες της λόγιας μουσικής και να εξακολουθούν να είναι εξίσου προσιτές στο ευρύ κοινό;

Άρης Γραικούσης: Στην συναυλία μας συγκλίνουν ιδέες και προσπάθειες του αλλιώτικου αυτού μουσικού συνδυασμού. Δικαιώνονται οι δημιουργοί που μας δίνουν την ευκαιρία να ερμηνεύσουμε το μουσικό αυτό μωσαϊκό που μας έχει συναρπάσει. Οι αντιθέσεις γίνονται η γλώσσα της συνεννόησης και οι νότες αγκαλιάζονται για να συνεπάρουν το κοινό που θα μας τιμήσει…

Ιωάννα Βρακατσέλη: Ο κάθε συνθέτης χειρίζεται διαφορετικά το υλικό που ήδη υπάρχει ανάλογα την αισθητική του, τη φιλοσοφία του και την εποχή στην οποία εξελίσσεται καλλιτεχνικά. Παρ’ όλ’ αυτά είτε ακούμε τον Brahms, είτε τον Berio που ανήκουν σε δύο τελείως διαφορετικές εποχές, αντιλαμβανόμαστε ότι ο ένας ταξιδεύει με άμαξα και ο άλλος αντίστοιχα με αυτοκίνητο, αλλά και οι δύο μαγεύονται από την διαδρομή του ταξιδιού, την εμφάνιση δυο όμορφων ματιών, μιας αέρινης παρουσίας λουσμένης από λουλουδένια αρώματα.

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής
Β. & M. Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1

Ιωάννα Βρακατσέλη & Άρης Γραικούσης

“Πιάνω πέτρες και λιθάρια…” Folk songs

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η μεσόφωνος Ιωάννα Βρακατσέλη και ο πιανίστας Άρης Γραικούσης παρουσιάζουν την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 στο Ίδρυμα Θεοχαράκη μία επιλογή από παραδοσιακές μελωδίες και ρυθμούς ενορχηστρωμένες από συνθέτες της λόγιας μουσικής και θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο, μέσα από τα ηχοτοπία μουσικών ιδιωμάτων και της παραδοσιακής ποίησης.

Οι συνθέτες J. Brahms, M. Ravel, E. Granados, A. Chatschaturjan, L. Berio, X. Montsalvatge, Γ. Κωνσταντινίδης βρήκαν τη χρυσή τομή και γεφύρωσαν την τοπική μουσική παράδοση με την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση. Το πρόγραμμα “Πιάνω πέτρες και λιθάρια…” περιλαμβάνει τραγούδια για μεσόφωνο και πιάνο, καθώς και έργα για σόλο πιάνο (χορούς και ιντερμέδια).

Ώρα έναρξης: 20:30

Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ

Προπώληση – κρατήσεις
– Online: http://thf.gr/el/
– Στο ταμείο του Ιδρύματος
– Στο 2103611206

Δείτε Περισσότερα: freshart24