Συνέντευξη του Άρη Γραικούση στο independent.gr για το Ρεσιτάλ Πιάνου “Μουσικοί Συσχετισμοί” που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” στις 14 Μαΐου 2016.

Κύριε Γραικούση, μιλήστε μας λίγο για το ρεσιτάλ «Μουσικοί Συσχετισμοί», που πρόκειται να παρουσιάσετε στις 14 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σύλλογος οι φίλοι της μουσικής – μεγάλη βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».
Η μουσική είναι μία γλώσσα ήχων, που συνδυάζει τις νότες για να εκφράσει χωρίς λόγια μ’ έναν άλλο τρόπο, αισθήματα και καταστάσεις.. Αφήνει την φαντασία να πλανιέται χωρίς όρια.. Η μουσική γλώσσα συσχετίζει διαφορετικές απόψεις ώστε να συνδεθούν. Έτσι, άρχισε να γεννιέται μέσα μου η ιδέα των «Μουσικών Συσχετισμών».
Από πού εμπνευστήκατε τη δομή αυτού του ρεσιτάλ;
Η μουσική συνέχεια από τις πρωτόλυες μουσικές έως την εξέλιξη των κλασικών αλλά και των μοντέρνων, που μετασχηματίστηκαν με βάση τα κλασικά κομμάτια, ήταν η πηγή της έμπνευσής μου. Πάντα διέκρινα την συνέχεια των κλασικών συνθετών στους σύγχρονους.
Πόσο δύσκολο για έναν πιανίστα είναι να βάζει σε μια σειρά τις νότες;
Είναι θέμα έμπνευσης. Ερμηνεύοντας στο πιάνο, οι ήχοι δονούν την ψυχή μου και η προσέγγιση των μουσικών συνδυασμών έρχεται μόνη της. Δεν είναι θέμα ευκολίας ή δυσκολίας, πρέπει κανείς να ανοίγει τους ορίζοντές του και να συναντάει την έμπνευση, μέσα από την δημιουργία.
Πιστεύετε ότι υπάρχει κοινό στην Ελλάδα για μουσικούς σαν και εσάς;
Το κοινό υπάρχει και περιμένει από εμάς τους δημιουργούς – ερμηνευτές, να βρούμε τον τρόπο να το πλησιάσουμε. Εμείς οι μουσικοί πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προσέγγισης με το κοινό. Η προσπάθειά μου με τους «Μουσικούς συσχετισμούς», στοχεύει ακριβώς σ’ αυτό.
Το γεγονός ότι από του χρόνου θα ανοίξει ένας ακόμη μεγάλος χώρος, όπως είναι αυτός του Ιδρύματος Νιάρχου, πιστεύετε ότι θ’ ανοίξει νέους ορίζοντες και θα δημιουργήσει νέο κοινό;
Είναι μεγάλη η πρόκληση να γίνει η προσέγγιση που σας έλεγα προηγουμένως. Αλλοίμονο αν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία! Πιστεύω ότι θα γίνουν σπουδαίες παραστάσεις, μεγάλες παραγωγές, που θα συναγωνίζονται τις διεθνείς προκλήσεις. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε, να συνεργαστούμε και να προσφέρουμε, ώστε να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Οι Έλληνες μουσικοί είναι σε υψηλότατο επίπεδο και αξίζουν διεθνούς αναγνωρίσεως.
Μέρος των εισπράξεων θα δοθούν στον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας». Είναι πολύ σημαντικό η τέχνη να ευαισθητοποιεί και να ενημερώνει το κοινό για τέτοιου είδους δράσεις!
Μιλήστε μας λίγο για την επιλογή αυτού του συλλόγου και τις δραστηριότητες του.
Η μουσική, που αγγίζει ψυχές, πρέπει να γίνεται όχημα ανάτασης και βοήθειας στους συνανθρώπους, που πάσχουν. Οι άνθρωποι που χάνουν την υγεία τους, έχουν ανάγκη από συναισθηματική υποστήριξη. Τα λόγια είναι φτωχά, η μουσική είναι πλουσιότερη σε έκφραση και βοηθάει στοχεύοντας στις ευαίσθητες χορδές των ανθρώπων. Έτυχε να γνωρίσω τις δραστηριότητες του συλλόγου «Προμηθέας» και ανακάλυψα ότι προσφέρει στους πάσχοντες, που δυστυχώς είναι πολλοί. «πρέπει να βοηθήσω» σκέφτηκα. Ήρθα σ’ επαφή μαζί τους και τους αφιερώνω το ρεσιτάλ μου για να απαλύνω την δύσκολη κατάστασή τους.
Τελειώνοντας, φεύγοντας ο ακροατής, τι θα θέλατε να έχει αποκομίσει από το ρεσιτάλ?
Ανάταση, ευχαρίστηση, χαρά και μία απέραντη αγάπη για την μουσική. Κλασική ή μοντέρνα να αγαπάτε την μουσική γιατί βοηθάει στην κατανόηση της ζωής.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το ρεσιτάλ δείτε εδώ .
Πηγή: independent.gr